Uppoutuminen – mitä se on ja miksi se kannattaa?

Uppoutuminen on monelle sanana tuttu, mutta mitä se oikein tarkoittaa? Sanoisin että se tarkoittaa ihan samaa kuin flow: uppoutuminen vie mennessään ajan ja jopa paikan tajun. 

Usein puhutaan työhön uppoutumisesta, “work flowsta”, mutta uppoutua voi myös arjessa jos jonkinmoiseen tekemiseen. Uppoutuminen on siis myös sitä, kun töiden jälkeen teet itsellesi jotain tärkeää ja saatat jopa unohtaa työt kokonaan.

Miksi tällainen arjen uppoutuminen on erityisen tärkeää?

On tärkeää, että aivomme saavat välillä jotain muutakin tekemistä kuin jatkuvaa työasioiden prosessointia. Tällainen “joutilaisuus” ja vaihtoehtoiset keskittymistä vaativat aktiviteetit itse asiassa auttavat työntekoa ja siinä kehittymistä. Arjen tekemisiin uppoutumisen pitäisi olla osa työelämää, koska oppiminen tapahtuu itse asiassa tilassa, jossa työtä ei aktiivisesti tehdä. Tätä kautta mm. oivallukset ja innovaatiot syntyvät ja luovuus saa alkunsa. 

Kun uppoudumme johonkin mielekkääseen, ajatukset työstä häviävät ja saamme tarvitsevamme irtioton ja etäisyyden työhön. 

Mihin sitä voisi sitten uppoutua?

Vaikka mihin. Mutta helpoiten ehkä uppoamme itsellemme merkityksellisiin ja mielekkäisiin asioihin, jotka liittyvät usein harrastuksiin tai läheisiin ihmisiin. 

Tärkeintä tässäkin on se, että tekeminen johon voit uppoutua, esiintyisi omassa arjessa säännöllisesti. Se, mitä se on, on sinusta kiinni. 

Tämän takia on hyvä pysähtyä ja etsiä itselleen sopiva uppoutumisen kohde ja tehdä siitä rutiini. Tämä auttaa sinua voimaan paremmin ja saamaan myös työstäsi enemmän irti. 

Anniina Virtanen puhuu uppoutumisesta hänen kirjassaan, Psykologinen palautuminen ← ota haltuun, jos ei jo ole, vahva suositus!

Uppoudu rohkeasti!

Kiitos,

Sampo

P.S. Voiko uppoutumista olla myös päivän aikana? Tästä varmasti jossain kohtaa enemmän 🙂 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.