Palautuminen lomalla

#taukotorstain inspiroimana…

Mietin hyvin usein sitä, että kun kuulee ihmisten sanovan, että hienoa päästä lomalle lataamaan akkuja, palautumaan. Ymmärrän tämän jostain näkökulmasta, mutta toisaalta en ymmärrä sitä laisinkaan… Tutkimuksetkin kertovat, että loma ei juurikaan kanna kuin sen kaksi viikkoa ja tämän jälkeen on sama, onko sitä lomaa ollut tai ei, näin kuormituksen kannalta. 

Tämä lomalla palautumisen ajatus on turhan yleistä, vieläkin. Näin tammikuussa 2022 ei tarvitse paljoa selailla somea taaksepäin, kun pääsee käsiksi postauksiin, joissa ihmiset tuovat esille loman tarpeen, juuri tästä työn kuormittuvuudesta ja siitä, että ensimmäiset päivät menivät suurelta osin nukkumiseen. 

Lomalla on hyvä saada itsensä irti työstä ja työhön liittyvistä ajatuksista. Mutta jos lomasi menee siihen, että lataat itseäsi. Tarkoittaen sitä, että olet enemmänkin kuormittunut, uupunut työstäsi, niin onko tämä se, mikä on sitten työn tarkoitus tai sivutuote, jonka kuuluu mennä näin. Mielestäni kaikki ei ole kohdallaan, jos loman tarkoitus on palautua työstä… Pääseekö tällöin nauttimaan lomasta vai onko se jopa sairaslomaa… 

En siis itse jaksa uskoa, että jos haluamme voida hyvin, niin loman, kuuluisi olla palautumiseen tarkoitettua. Loman kuuluu olla aikaa, jolloin nauttia itselleen rakkaista ja merkityksellistä asioista sekä ihmisistä. Jos loma menee työstä palautumiseen, niin silloin on mielestäni jossain epäonnistuttu. Enkä siis tarkoita, että lomalla ei saisi tulla työhön liittyviä ajatuksia. Se on ihan normaalia ja myös terapeuttista, jos ei jää niihin liiaksi kiinni tai rupea tekemään asioita niiden suuntaisesti.

Yksinkertaisesti loma lomana, aikana itselle. Ja palautuminen… nooh sitä pitäisi tapahtua arjessa, päivissä, jolloin ollaan työn äärellä. Joku voi kauhistua tästä ajatuksesta, mutta tutkimukset puoltavat tätä ajatusta, jos haluamme voida hyvin ja olla myös tuottoisia työssämme. 

Palautumisen on siis tärkeää tapahtua jo siellä työn äärellä, että emme kroonisesti kuormitu ja saamme itsemme nollattua onnistuneemmin jo seuraavan yönä, jotta olemme aamusta taas pirteänä, rauhallisena ja avoimena kohtaamaan niin haasteet kuin ihmiset. 

Kun seuraava lomasi koettaa, niin mitäs, jos olisitkin jo ensimmäisestä aamusta tuhannen tikissä ja intoa täynnä… 

Kiitokset, 

Sampo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.