Miksi tauko on tärkeä?

#taukotorstain inspiroimana ajatuksen virtaa…

Me ollaan tässä Korpi ForRest:lla auttamassa ja tukemassa ihmisiä pysyvään mielen hyvinvointiin. Mulle tämä tarkoittaa yksinkertaisuuden pehmeydessään sitä, että sun mieli on tällöin rauhassa. 

Välistä oon saanut kritiikkiä siitä, että mielenrauha ei ole hyvä sana ja voi johtaa harhaan. Uskallan kuitenkin väittää, että kun ihminen voi hyvin, niin se tila joka hänellä on mielessä, on rauha. Tällöin ei olla pelossa, kilpailussa tai muutenkaan kuormittuneessa tilassa. Pitkäaikainen tai liiallinen kuormitus pistää meidät tutkitusti tilaan, joka ei ole vastaanottavainen. Toisin sanoen se vie meidät taistele / pakene tilaan tai jäätymiseen. Tämä on joltain kulmalta juurikin purkaamatonta stressiä.

Hyvä on muistaa, että stressi ei ole pahasta. Sen takia on selvitty ja päästy niinkin pitkälle kuin 2022 😉 Mutta jos tästä kuormituksesta ei palauduta säännöllisesti, niin silloin tämä on heikompi asia, joka johtaa lyhyessä kulmassa heikkoihin päätöksiin, luovuuden puutteeseen ja virheisiin. Keskipitkässä juoksussa tämä aiheuttaa aloitekyvyn katoamista, heikompaa laatua työssä ja mielen pahoinvointia. Ja pitkittynyt kuormitus lamaannuttaa, enemmän tai vähemmän pysyvästi. Näihin asioihin voidaan palata joskus tarkemminkin.

Ja jotta edellä mainittu pitkittynyt stressi, eli kuormitus saadaan purettua, niin itse en ole tähän keksinyt vielä parempaa fiksiä kuin tauko.

Kaikki tiedämme, että emme voi jatkaa ikuisesti minkään asian tekemistä. Jopa kaikista palauttavimman elementin kanssa, eli unen kanssa on ehdoton pitää taukoja, ei voi vain nukkua. Tämä on myös hyvin tuttua urheilussa tai työssä, joka vaatii fyysisiä ponnisteluita. Mutta myös työ tai tekeminen, joka kuormittaa aivojamme, vaatii taukoja. Tämä on vain sen verran uutta vielä meille tässä evoluutiossa, että emme oikein tätä tiedosta, taikka osaa kuulla itseämme.

Tauotus on siis perusasia, joka on elinehto, jotta pysymme elossa. Valitettavasti emme tätä aina osaa ymmärtää, että se kuuluu kaikkeen tekemiseen eikä vain johonkin tiettyyn.

Tärkeää olisi ymmärtää, että tauko ei ole oma asiansa vaan yhtä sen mitä olet tekemässä. On tämä tekeminen fyysistä tai sitten psyykkistä. Se on osa laadukasta työtä, vaativaa harjoittelua ja onnellista elämää!

Itse katson taukoa paljon juurikin mielen hyvinvoinnin kannalta. Koska, jos mieli ei voi hyvin, niin tällöin ei voi mikään muukaan, ainakaan pidemmän päälle. Olen työssäni törmännyt useampaan erittäin kova kuntoiseen kaveriin, joka voisi olla fyysisen kunnon puolesta huippu-urheilija. Mutta tämäkään ei ole auttanut, kun mieli on romahtanut. Ei auta isot tai kestävät lihakset sängystä nousussa, kun mieli ei ole siihen valmis. Tämän takia uskon, että kaikki hyvinvointi lähtee mielestä ja miksi on erityisen tärkeää, että emme rasita mieltämme liiallisuuksiin.

Lyhykäisyydessään, jotta mieli voi hyvin, sen tarvitsee välillä levätä. Tämä on asia jonka haluan tuoda meille ajatustyöläisille ja juurruttaa sen rutiiniksi ja osaksi laadukasta elämää, johon kuuluu työn lisäksi, vapaa-aika, rakkaat ja myös uni.

Meitä ajatustyöläisiä oli vuonna 2019, 1 miljardi ja tämä luku tulee kasvamaan hurjasti, kun automaatio ja robotiikka yleistyy. Täten on aina vaan tärkeämpää, että ymmärrämme levätä, lepuuttaa myös aivojamme, jotta me voimme hyvin, jotta maailmamme voisi hyvin!

Tauko ei ole jotain, joka on erillään meistä, se on oleellinen osa meidän hyvinvointiamme, se on elinehto!

Mielenrauha on tila, joka pitäisi olla jokaisen meidän prioriteetti listalla ykkösenä!

Kiitos, kun otat tauon ja välität itsestäsi!

Sampo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.