Miksi paikalla on väliä palautumisessa?

Onko sillä merkitystä, miten ja missä aloitat loman, viikonlopun tai vapaa-ajan vieton? Kyllä vain. Yksi syy tähän on paikkasidonnaisuus. Paikkasidonnaisuus tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että meidän muisti ja kognitio ovat usein hyvinkin sidottuja paikkaan.

Tämä taas käytännössä merkitsee sitä, että kun olemme jossain tietyssä paikassa, niin aivomme siirtyvät tilaan, jonka mieli yhdistää kyseiseen ympäristöön. Esimerkiksi makuuhuone ympäristönä voi rentouttaa ja työhuone aiheuttaa stressin tunteita. Tämän takia kannattaa muun muassa olla erillinen työpiste.

Tässä blogissa mietin sitä, että kun lähden vaikka lomalle, niin miten voisin helpottaa työstä irtautumista paikkasidonnaisuutta hyödyntämällä.

Yksi simppeli keino on tietenkin lähteä loman tai viikonlopun ajaksi kotoa pois. Varsinkin nyt kun on tehty enemmän töitä kotoa käsin. Tämä helpottaa aivojasi ymmärtämään, että nyt ollaan vapaalla.

Aina ei tietenkään ole mahdollista lähteä pois kotoa mökille, hotelliin tai ystävien luokse. No, miten sitten voisi auttaa itseään irtautumaan työstä kunnolla, kun pois ei pääse? 

Aivoille voi antaa lähtösysäyksen vapaa-ajan moodiin suuntaamalla vaikka vain pihalle tai lähiympäristöön, paikkaan, jossa ei yleensä tee töitä. Lyhytkin hetki tällaisessa paikassa auttaa aivoja uudelleenohjelmoitumaan vapaa-ajanviettoon. Tämän jälkeen, vaikka palaisi kotiin, lomavaihde on päällä. Ei sen tarvitse olla mitään isoa, kauan kestävää tai wauta, ihan pienetkin teot riittää.

Kokeile siis seuraavalla kerralla aloittaa lomasi tai viikonloppusi jossain, missä työpöytä ja läppäri ovat ulottumattomissa. Poikkea vaikka lähimetsään tai takapihalle ja katso auttoiko tämä sinua irtaantumaan työstäsi.

Palautumisen buustaamisen ei tarvitse olla rakettitiedettä, vaan pieniä valintoja sekä tekoja!

Näillä ajatuksilla tänään. 

Kiitos,

Sampo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.