Mikä ihmeen tauotustappio?

Kuulostaako tauotustappio-termi tutulta? Jos ei, niin ei mikään ihme. Keksin sen nimittäin tässä hetki sitten ihan itse 🙂 Avaanpa kuitenkin vähän tässä sitä, koska koen sen olevan hyödyllinen konsepti, vaikkakin keksitty sellainen. Yksinkertaisimmillaan tauotustappiossa on kyse samansuuntaisesta ajatuksesta kuin mitä tapahtuu kun keho kokee vaikkapa nestehukkaa.

Nestehukka johtuu siitä, että kehostasi on poistunut enemmän nestettä kuin mitä sinne on tankattu. Tällöin kroppa ei ole tasapainossa ja hyvinvointi heikkenee. Tauotustappiossa ollaan siis juuri saman asian äärellä: jos tekee töitä pitkiä pätkiä ilman taukoja, hyvinvoinnin tasapaino järkkyy ja kognitiivinen suorituskyky laskee. Nesteen sijasta keho siis tarvitsee kipeästi hengähdyshetkeä.

Kun teemme mm. ajatustyötä, kuormitumme kognitiivisesti, halusimme tai emme. Olemme me sitten oman elämämme superstaroja tai ihan vaan tavallisia pulliaisia, niin tätä kuormitusta tapahtuu. Nykytutkimuksen mukaan tämä kuormitus rupeaa n. 30 – 90 minuutin päästä vaikuttamaan työn laatuun negatiivisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että keskittyminen herpaantuu, luovuus laskee ja päätöksentekokyky heikentyy.

Joten, jotta pysyisimme hyvinvoivina sekä laadukkaasti tuotteliaina, on oleellista, että pysymme balanssissa kuormituksen ja palautumisen kanssa.

Parhaiten saamme tämän balanssin haltuun ja vältämme tauotustappion, kun otamme säännöllisesti palautumista mukaan työpäivään. Tämä tapahtuu parhaiten huokoistamalla päivää. Tauotus on yksi parhaista ja tärkeimmistä tavoista huokoistaa päivää tehokkaasti. Toinen hyvä keino on sisällyttää työpäivään tasaisin väliajoin tehtäviä, jotka ovat vähemmän kuormittavia, jopa palauttavia.

Eli pysähdy, kuuntele ja tunnista milloin sinulle on hyvä pitää tauko ja tee siitä rutiini, jotta voit hyvin ja saat vähemmällä enemmän sekä laadukkaampaa aikaiseksi.

Ennakoi, jotta et jää tauotustappioon.

Kiitos,

Sampo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.